Es presenta a Móra d'Ebre l'obra guanyadora del XVIII Premi d'Assaig Artur Bladé Desumvila


La Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre va acollir el passat dijous 23 de novembre la presentació del llibre 'De missa i de dretes. Daniel Serres i Loran, política i societat a Móra d’Ebre i Móra la Nova, 1891-1939', obra guanyadora del XVIII Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila, organitzat pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE). L'acte va comptar amb l'assistència de nombroses persones.

La presentació del llibre va anar a càrrec de Toni Orensanz, periodista i escriptor. Orensanz va destacar l’aportació dels estudis a nivell local pel que representen de coneixement del territori i dels seus personatges, en referència a l’obra guanyadora i el seu autor va incidir amb el paper de Jordi Duran en la tasca periodística, així com en el rigor i serietat de l’obra presentada fruit d’un treball important d’investigació i recerca que descobreix personatges de la nostra història que fins al moment ningú havia estudiat.

Per la seua banda Jordi Duran, després de fer un recorregut pels orígens de l’obra i el seu treball d’investigació, va agrair la col·laboració de totes les persones que van fer alguna aportació oral i documental durant l’elaboració del llibre.

L'acte va comptar també amb la intervenció de Joan Josep Duran, president del CERE, de Joan Launes, periodista i president de l’Associació Cultural la Riuada i de l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, que va felicitar l’autor i va incidir en la importància del premi i la seva contribució a la història de la vila.

L’acte va estar organitzat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i l’Associació Cultural la Riuada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Biblioteca Comarcal.



De missa i de dretes. Daniel Serres i Loran, política i societat a Móra d’Ebre i Móra la Nova, 1891-1939
"Aquest assaig ressegueix els principals esdeveniments sociopolítics ocorreguts al país al llarg de cinc dècades apassionants, a través de la trajectòria política, professional i humana del diputat a la Diputació de Tarragona i a la Mancomunitat de Catalunya Daniel Serres i Loran (Móra d’Ebre, 1891 –Tarragona, 1936). La biografia del protagonista, membre d’una nissaga carlista d’antiga soca de Móra d’Ebre, és només l’excusa per a descriure l’ambient polític i de relacions socials que es respirava a les viles de Móra d’Ebre i Móra la Nova a les darreries del segle XIX i en els primers decennis del segle XX. El final tràgic de la nissaga Serres-Loran és l’avantsala del desenllaç infaust que va viure el país l’any 1939, moment en què, després de dècades de tensió, els plantejaments polítics encarnats per l’advocat morenc i el seu entorn ideològic van imposar-se per la força de les armes."