La Riuada dedica un monogràfic i una exposició al 50è aniversari de l'institut de Móra d'Ebre


La sala d'exposicions Julio Antonio de Móra d'Ebre ha acollit avui, 21 d'abril, a les 19.00 h, la inauguració de l'exposició "50 anys d'Institut Julio Antonio" i la presentació del número 38 de la revista "La Riuada", que inclou una monografia de 72 pàgines dedicada a l'efemèride del centre educatiu de secundària.

L'exposició aplega un total de 56 marcs amb material fotogràfic, un panell amb fotografies petites i una col·lecció de plànols de l'edifici de l'institut. Part de les fotografies exposades s'han recollit a través d'una pàgina de Facebook en la qual els antics alumnes i professors de l'institut han anat compartint les seues imatges privades de companys de curs, de grups de classes, d'activitats o de viatges culturals i de final de curs. La mostra també inclou imatges de l'arxiu del centre educatiu, d'actes d'estacats, com la inauguració oficial de l'edifici el 10 de maig de 1970; d'activitats esportives i culturals realitzades a la sala d'actes de l'institut, com ara una important exposició d'obres originals de l'escultor morenc Julio Antonio organitzada al centre l'any 1969.

Moltes de les fotografies exposades disposen d'unes siluetes perquè els visitants puguin identificar i apuntar el nom de les persones que hi surten, especialment en les fotografies de grups d'alumnes. També es mostren fotografies de carnet dels alumnes que han passat per l'institut al llarg de cinquanta anys, així com imatges dels professors més emblemàtics: Anselmo Polanco, Saturnino Gimeno, Rafael Papasseit, Lluís Margarit, Pedro Bellón Peinado, Àngel Martí, entre molts d'altres.

Quant al monogràfic de la revista 'La Riuada', cal destacar els articles de caire retrospectiu escrits pels professors de l'institut, que han esigut coordinats pel cap d'estudis del centre, Josep Solé Arnal, qui va ser el primer president de l'associació cultural La Riuada, en la seua segona època. També hi ha col·laboracions de la directora territorial d'Ensenyament, Manolita Cid; del director de l'institut, Joan Salvador Ventura; del mateix Josep Solé Arnal; de professors actuals com Loreto Meix, Francisco Roman, Elisenda Piñol, Remei Ardévol, J. A Martínez, Josep Cid, Rosa Vidal, Imma Pena, Mercè Freixes, i d'exprofessors com Anselmo Polanco, Lluís Margarit, Rafael Papasseit...

Un altre aspecte destacat de la revista són les aportacions fetes per exalumnes que han excel·lit en les seues professions. És el cas del músic Eric Vinaixa, de l'escriptor Andreu Carranza, del periodista Tono Hernàndez, de l'inspector del Cos de Bomeberd Marc Castellnou o de la cantant d'òpera Sara Blanch. També hi ha una col·laboració literària d'Alfons Argilaga, sobre el passat, el present i el futur de l'institut, i un article de l'arxiver Gerard Mercadé sobre els treballs de recerca de batxillerat dels alumnes del Julio Antonio.

L'acte inaugural de l'exposició i de presentació de 'La Riuada' ha comptat amb la intervenció del president de l'associació cultural organitzadora, Joan Launes, que també va treballar a l'institut com a administratiu en els primers anys del centre. Launes ha destacat la importància i el rigor dels continguts de la publicació que avui s'ha presentat així com el valor documental de les imatges mostrades a l'exposició. Joan Salvador Ventura, director de l'institut, ha destacat el fet que el Julio Antonio ha fet possible que cenetnars, milers de persones de Móra i comarques veïnes hagin pogut formar-se i aconseguir una qualificació professional impensable abans de la posada en funcionament del centre.

L'acte l'ha tancat la regidora de Cultura, Montse Pineda, qui ha agraït la tasca realitzada per institucions com l'institut i La Riuada en els àmbits cultural i educatiu, i ha brindat el suport del consistori per als projectes de dinamització cultural que plantegin tirar endavant.

L'exposició, de fotografies i material gràfic podrà visitar els dies 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 i 29 d'abril, de 19:30 a 21.00 hores, i el diumenge 3, de 12 a 14 hores.