Exposició fotogràfica dels actes tradicionals de les festes de Sant Antoni a set pobles de la Ribera d'Ebre



Móra d'Ebre ha encetat avui (13 de gener) la Festa Major d'hivern en honor a Sant Antoni i ho ha fet a la Sala Julio Antonio de Móra d'Ebre amb la inauguració de l'exposició "La festa de Sant Antoni a la Ribera d'Ebre en imatges", organitzada per l'associació cultural La Riuada.

Aquesta mostra aplega un total de 34 fotos corresponents a les celebracions i activitats festives que tenen lloc a la comarca amb motiu del patró dels pagesos, concretament a les poblacions d'Ascó, Benissanet, Flix, Garcia, Miravet, Móra d'Ebre i la Torres de l'Espanyol.

Segons ha explicat Joan Launes, president de La Riuada, aquestes celebracions tenen molts punts en comú a tots els pobles esmentats, tals com les fogueres, la benedicció dels animals, els balls de jota, les coques típiques de la diada i, més modernament, s'ha incorporat la degustació de la clotxa, un plat molt pagès i molt arrelat al territori.

La mostra ha sigut inaugurada per la regidora de Festes morenca, Montserrat Pineda, i es podrà visitar els dies 14 i 16 de gener, de 19.30 a 21.00 hores, i els dies 15 i 17 de gener, de 12.00 a 14.00 hores.Els actes de la Festa Major d'hivern han continuat amb un sopar popular amb l'actuació del músic caler Miquel del Roig al teatre municipal de La Llanterna.



LA FESTA DE SANT ANTONI A LA RIBERA D’EBRE.


La festa de Sant Antoni Abat, el dia 17 de gener, ha estat una festa cabdal en el calendari tradicional de Catalunya, el País Valencià i les Illes. A les Terres de l’Ebre i concretament a la Ribera d’Ebre no ha estat menys. Efectivament, en honor al Sant eremita, se celebren les festes majors d’hivern de set pobles de la Ribera.

Des de la Riuada, per donar continuïtat a una llarga tradició de fer una exposició amb motiu de la festa de Sant Antoni, hem cregut oportú dedicar-la enguany a fer una visió fotogràfica de la festa a les poblacions riberenques que la celebren: Ascó, Benissanet, Flix, Garcia, Miravet, Móra d’Ebre, Riba-roja i la Torre de l’Espanyol.

Una festa que malgrat tenir lloc pocs dies després de finalitzar les de Nadal, Cap d’Any i Reis, continua tenint un fort arrelament. A cada poble té manifestacions diferents, encara que alguns trets es repeteixen a diferents llocs: la foguera, la benedicció dels animals i el protagonisme dels mateixos, les danses, el repartiment de cóc beneït...