dilluns, 26 de setembre de 2016

Presentat el llibre "El vapor Anita. La història d'un mite"


L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre va acollir ahir al vespre la presentació del llibre "El vapor Anita. La història d'un mite", obra d’Albert Curto i Laura Tienda.
El director de l’Arxiu Comarcal, Gerard Mercade durant el seu parlament va destacar la importància de l’obra, que recull una història de pel·lícula d’una època passada plena de simbolismes.
L’acte va comptar amb la presència d’Albert Curto que va fer un recorregut al voltant de la història del vapor Anita i dels personatges lligats amb l’embarcació. Curto va incidir amb les grans expectatives que va representar la seva construcció, així com en l’encant mític del seu nom, l’origen del qual va representar tot un treball de recerca molt interessant. L’autor de l’obra va valorar molt positivament el fet de trobar documentació inèdita al voltant del vapor i dels diferents personatges que van ser protagonistes al seu dia.
El vapor Anita. La història d'un mite
“L'Anita va ser la darrera embarcació de vapor que circulà pel curs baix de l’Ebre, l’únic riu navegable de Catalunya. La seva construcció, ús i renovació és tot un símbol evolutiu d’una època, una barreja d’interessos creuats entre Manresa, Puig-reig, Barcelona, Tortosa i el Delta. Des del 1915, quan es posa en funcionament, fins que s’enfonsa, en la riuada de 1937, tot un món d’industrials, burgesos, obrers, mariners, pagesos, menestrals, excursionistes, etc., es mouen al seu voltant. L’Anita els dóna vida, a ells i a un riu llavors cabdal i hegemònic. Cent anys després, l’esperit del vaporet, avui força mitificat, continua vigent en l’ideari col·lectiu, no només de la gent ebrenca, sinó de tots aquells que algun cop s’han acostat a les Terres de l’Ebre.”

dimarts, 20 de setembre de 2016

Presentació del llibre "El vapor Anita. La història d'un mite"


Presentació del llibre "El vapor Anita. La història d'un mite", a càrrec d'Albert Curto i Laura Tienda, autors de l'obra a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Dimecres 21 de setembre de 2016, a les 19.30 h

El vapor Anita. La història d'un mite...

“L'Anita va ser la darrera embarcació de vapor que circulà pel curs baix de l’Ebre, l'únic riu navegable de Catalunya.La seva construcció, ús i renovació és tot un símbol evolutiu d’una època, una barreja d’interessoscreuats entre Manresa, Puig-reig, Barcelona, Tortosa i el Delta. Des del 1915, quan es posa en funcionament,fins que s’enfonsa, en la riuada de 1937, tot un món d’industrials, burgesos, obrers,mariners, pagesos, menestrals, excursionistes, etc., es mouen al seu voltant.L’Anita els dóna vida, a ells i a un riu llavors cabdal i hegemònic. Cent anys després, l’esperit del vaporet,avui força mitificat, continua vigent en l’ideari col·lectiu, no només de la gent ebrenca, sinó de tots aquells quealgun cop s’han acostat a les Terres de l’Ebre.”

L’activitat compta han la col·laboració Diputació de Tarragona, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre l’Associació Cultural la Riuada.

dijous, 1 de setembre de 2016

L'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre acull l'exposició 'Cent anys del vapor Anita (1915-2015)El proper divendres 9 de setembre, a les 19,30 hores, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (C.Antoni Gaudí, 23 de Móra d’Ebre) acollirà la inauguració de l’exposició “100 anys del vapor Anita (1915-2015). La mostra explica, a partir del fil conductor de la vida de l’Anita, el darrer vaixell que va navegar pel tram baix de l’Ebre, el batec de la societat ebrenca del període, així com els intents per reactivar l’activitat fluvial i, de retruc, potenciar l’economia del territori.

A més de l’exposició, formada per plafons de gran format, des de l’ACRE s’han preparat diverses activitats complementàries.

Per tal d’ampliar la informació, podeu consultar el següent enllaç

L’activitat compta han la col·laboració Diputació de Tarragona, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre l’Associació Cultural la Riuada de Móra d'Ebre.