dissabte, 23 de gener de 2016

La Biblioteca Comarcal de Mora d'Ebre recorda l'historiador Artur Cot i Miró en el 10è aniversari de la seua mortAmb motiu del 10è aniversari de la mort d'Artur Cot i Miró, que va ser cronista oficial de Móra d'Ebre, la Biblioteca Comarcal de la població ha preparat un centre d'interès amb gran part de la seva obra, formada tant per llibres com per articles. La mostra bibliogràfica està situada al taulell d'atenció al públic.

Artur Cot i Miró (1934 – 2006) va nàixer a Móra d'Ebre l'any 1934. Va exercir la professió de mestre fins a l'any 1999, data de la seva jubilació. Cot va dedicar la seva vida a la recerca de la nostra història i sempre va estar a disposició de qualsevol iniciativa cultural. Cronista oficial de Móra d'Ebre, jutge de pau, membre fundador de l'Associació Cultural La Riuada, soci d'honor del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre en reconeixement a la seva trajectòria cultural i comarcal. Guardonat amb el premi honorífic Sirga d'Or de l'any 2000.

Cot va publicar diversos llibres: L'Església de parroquial de Sant Joan Baptista; El meu país, la Ribera; Santiago Costa-Benet Messeguer, dos artistes de l'Ebre català; La barca de Móra d'Ebre i el seu entorn; Els Montagut de Móra d'Ebre, i Els Guiamets, des dels orígens a la plenitud municipal, així com una gran quantitat d'articles de caire històric, tant en els programes de Festa Major de Móra d'Ebre com a la revista La Riuada.

divendres, 15 de gener de 2016

Móra d'Ebre homenatja a Artur Bladé i Desumvila


Móra d'Ebre ha encetat  els actes de la Festa Major d'hivern de Sant Antoni, amb un homenatge a la figura de l'escriptor benissanetà Artur Bladé i Desumvila, coincidint amb el 20è aniversari de la seua mort.


En primer lloc ha s'ha descobert la placa del carrer d'Artur Bladé i Desumvila, via urbana paral·lela a l'avinguda de Pius XII, pròxima a la rotonda de l'N-420 que connecta el nucli urbà morenc amb la carretera de Benissanet.  


L'acte, que   ha estat una iniciativa de l’Associació Cultural La Riuada i del Centre d’estudis de la Ribera d’Ebre i l'Ajuntament de Móra d'Ebre, ha comptat amb la presència del seu alcalde, Joan Piñol, el  fill de l'homenatjat, Artur Bladé i Font, el president de la Riuada, Joan Launes i Villagrasa   i el president del CERE, Joan Josep Duran i Miró, que han estat acompanyats de nombrosos socis tan del CERE com de la Riuada. La placa, realitzada per la terrisseria Papasseit de Miravet, s'ha instal·lat en una pedra acompanyada d'una altra placa amb un text de Bladé i Desumvila, del llibre L'edat d'or, que tracta sobre diferents indrets de Móra d'Ebre.

Posteriorment, ha tingut lloc la inauguració d'una exposició dedicada a l'escriptor a la sala Julio Antonio. És una mostra de 28 fotografies familiars de Bladé i Desumvila, que abraça tota la seua vida, des de les fotografies de noiesa i joventut fins a les de maduresa, passant pels exilis a Montpeller i Mèxic.


Finalment, s'ha fet la projecció d'una entrevista històrica a Artur Bladé i Desumvila, realitzada a la primeria dels anys noranta del segle passat pel periodista Gabi Sanz. En aquesta cinta, al llarg de mitja hora, Bladé i Desumvila fa un repàs a la seua trajectòria vital i explica la seua vinculació amb Móra d'Ebre i els personatges il·lustres de la població que va conèixer i amb qui es va relacionar.dimarts, 12 de gener de 2016

La Riuada al Diari de Tarragona


El Diari de Tarragona, en la seva edició de diumenge 10 de gener, ha dedicat un interessant reportatge  a l'Associació Cultural La Riuada amb motiu del 20è aniversari de la seva fundació.

dissabte, 9 de gener de 2016

20è aniversari de la mort d’Artur Bladé Desumvila (1907-1995)


Actes organitzats  amb motiu de 20è aniversari de la mort d’Artur Bladé i Desumvila, a la Festa Major d'Hivern Sant Antoni 2016-Móra d'Ebre.

Dia 14 de gener de 2016


A les 18 hores. Inauguració de la placa del carrer d’Artur Bladé i Desumvila amb què l’Ajuntament de Móra d’Ebre ret homenatge a l’insigne escriptor de Benissanet.


La descoberta de la placa tindrà lloc a la cruïlla del carrer Artur Bladé amb la carretera de Benissanet, tot just abans d’arribar a la rotonda.

A les 19 hores. Inauguració de l’exposició dedicada a l’escriptor Artur Bladé i Desumvila amb motiu del 20è aniversari de la seva mort, seguirà la projecció d’una entrevista realitzada pel periodista Gabi Sanz a l’Artur Bladé.

L’acte tindrà lloc a la Sala d’exposicions Julio Antonio organitzat per l’Associació Cultural la Riuada, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i l’Ajuntament de Móra d’Ebre.