dijous, 13 de novembre de 2014

La Diputació inaugura dues exposicions a Móra d'Ebre per homenatjar l'escultor Julio Antonio


Móra d'Ebre, ciutat natal de l'escultor Julio Antonio, acull fins al proper 11 de gener dues exposicions sobre l'artista, en el marc de les activitats organitzades per la Diputació de Tarragona coincidint amb el 125è aniversari del seu naixement. Les mostres Julio Antonio. Escultor (Sala temporal Julio Antonio) i Julio Antonio. La vida i l'obra(Sala d'exposicions Julio Antonio) pretenen apropar a la ciutadania la figura i l'obra de l'escultor, així com reivindicar la seva importància.


El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha inaugurat aquest dimecres les dues exposicions, juntament amb l'alcalde de Móra d'Ebre i diputat de la Diputació, Joan Piñol. L'acte, que s'ha celebrat a la sala temporal Julio Antonio del municipi, ha comptat també amb la participació de Joan Launes, president de l'Associació Cultural La Riuada, i del vicepresident territorial de la Diputació a les Terres de l'Ebre, Pere Panisello.

Durant l'acte, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha destacat la importància de Julio Antonio, tot dient "és un dels grans i és del nostre territori". I ha posat de manifest el recolzament que va rebre l'artista de la institució, donat que l'any 1907 la Diputació li va atorgar una beca i l'any 1909 li va donar una borsa de viatge per anar a Itàlia. Finalment, ha ressaltat que l'objectiu de la Diputació és posar en valor la figura de Julio Antonio i conservar i difondre la seva obra entre el públic de totes les edats. Per aquest motiu, Poblet s'ha compromès a ajudar al municipi "a tenir un un espai adequat que permeti enaltir la figura d'aquest gran artista". "L'artista s'ho mereix i la ciutat també", ha dit.

dimecres, 12 de novembre de 2014

Julio Antonio

Julio Antonio Rodríguez Hernández neix a Móra d'Ebre l'any 1889. El seu primer mestre fou Lluís Viñales, i el fang de les ribes de l'Ebre li serví per fer els seus primers treballs. El 1896 la família es trasllada a Tarragona, on assisteix a les classes de l'Ateneo Tarraconense para la Clase Obrera. Els seus professors foren Marià Pedrol, de dibuix, i Bernat Verderol, d'escultura. El 1897 es trasllada a Barcelona, on continua el seu aprenentatge al taller de l'escultor Feliu Ferrer. El 1903 la família es trasllada a Múrcia, on Julio Antonio realitza el primer grup escultòric: Flores malsanas. L'any 1907 la Diputació de Tarragona li atorga una beca per estudiar a Madrid, on comença a treballar al taller de l'escultor Miquel Blay. El 1908, juntament amb Miquel Viladrich, munta el seu taller al carrer de Villanueva. El 1911 guanya el concurs per fer el Monument als Herois de 1811. Els darrers anys de la seva vida projecta i realitza un important nombre de monuments que el situen com un dels artistes amb més anomenada del país. L'escultor mor a Madrid l'any 1919.